CULTURA EMERGENT

N'estic segur que quasi tots els internatures (sobre tot estudiants) alguna vegada em tirat mà de la viquipèdia, o la modalitat en castellà wiquipedia.

La veritat és que la viquipèdia representa un moviment social molt curiós, ja que per moments la humanitat sencera decideix compartir el seu el coneixement i posar-lo a disposició de tothom sense esperar ningun benefici.
També cal destacar la qualitat de la informació de la viquipèdia, tinc que reconèixer que la versió anglesa, senzillament és sensacional.

Encara que sempre hi ha que anar amb precaució amb el que la gent lliurement escriu, la viquipèdia es prou fiable i constitueix una gran font d'informació. Per tant, estem parlant d'un moviment social, que amés manté una estructura, una organització i unes pautes "socials" per tal d'anar endavant. Es exactament el mateix que fa que un formiguer, termiter, banc de peixos, rus d'abelles, senzillament funcionen. Un individu no sap com actuar, no és intel·ligent, però el conjunt del grup sap actuar per tal d'aconseguir un objectiu comú. És el que es coneix com a sistema emergent.

La viquipèdia es basa en petites accions que fan els membres que l'empren, ja siga com editor o com usuari. Accions que poden anar des de la simple correcció d'un apostrof en un article o el obrir un nou esborrany d'article. En resum és el que popularment és coneix com a la teoria del pot de tomaca. Molt simple, el fregit de tomaca que fem a casa quantes tonalitats presenta? y el del pot del supermercat? Sempre roig, sempre el mateix roig. La viquipèdia és un ent que s'autonutrix, autoaprent amb l'ús que es fa d'ella i millora cada vegada que algun individu aporta qualsevol cosa, accions tan simples com buscar un tema i acceptar la solució proposta per el cercador. En definitiva estem davant del sorgiment d'una cultura, una cultura com la que ens rodeja.

Pareix surrealista que una cosa tan quotidiana com la viqupèdia o el cercador google tinguen la clau per explicar com va sorgir la cultura humana. Pareix ser que la cultura humana començà en el moment que uns vam imitar als altres y així vam continuar aprenent durant molts anys fins aplegar al nivell actual. El mateix fa la viquipèdia, en ella cada internauta a base d'imitar el comportament d'altres, va aprenent i a la vegada que l'individu aprèn la viquipèdia se'n beneficia.

Per tant estimats lectors, no subestimem la viquipèdia, exploreu totes les opcions que aferix, com la portada, la taverna, les curiositats, les efemèrides... Però sobre tot no deixeu de participar del projecte perquè la viquipèdia és producte de la intel.ligència col.lectiva.

J. Blanes

0 Response to "CULTURA EMERGENT"

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme