WINDOWS I PORTES

Segons la viquipèdia, el passat 22 d'octubre va sortir a la venda el nou sistema operatiu de Microsoft, Windows 7. Altra vegada? Si estimat lectors, com ja es habitual cada pocs anys la companyia de Bill Gates trau a la venda un nou sistema operatiu amb tot el que això significa. I si, ara hi haurà que veure si els programes que tenim per casa van amb el nou sistema operatiu, si el maquinari es compatible i començarem en els parxes i el windows update anirà o tota pastilla per tal de que almenys pugam iniciar l'ordinador.

La història de Microsoft va començar fa uns anyets, allà per la dècada del 80, però el que ha sigut la tònica habitual en la companyia es aconseguir quota de mercat a tota costa i vendre productes sense importar els interessos del consumidor, i ara que ja tenen una posició molt còmoda en el mercat encara ens apreten amb més voltes d
e rosca per tal d'exprimir les nostres butxaques. En el 84 ens van obrir les finestres, a dia d'avui casi ens han tancat les portes.

Crec que és la meua obligació transmetre que hi ha alternatives a Microsoft Windows. També entenc que em crescut amb Windows i que és complicat adaptar-se a nous escenaris, però és possible. A més quan es lluita contra un gegant com eixe, que té una posició de mercat dominant i amb tant de poder el canvi es complica però és fa més necessari.

L'alternativa que vull presentar és Linux. Aquest és un sistema operatiu lliure, està mantes per la comunitat d'usuaris i dia a dia l'aplicació va creixent amb l'ajuda de tothom com un sistema emergent. El principal avantatge de Linux front a Windows és que separa el nucli del sistema operatiu del programari. Aquest fet es traduïx en que un programa pot calar-se, però mai el sistema operatiu. Permitiu-me que ho traduïsca al llenguatge quotidiá, és tan simple que quan diem finalitzar tarea, la tarea es finalitza al instant i no deu minuts després. Altres avantatges importants son que en Linux no hi ha virus (adéu al Panda), és multissessió, la seguretat, dissenyat baix estandars internacionals oberts que tothom pot veure i no de forma propietària, aprofita millor els recursos del sistema, s'inicia molt ràpid i no navega per Internet, vola!

Linux es pot a-
conseguir lliure i gratuïtament a Internet. Generalment es distribuïx en forma de distribucions, les més comuns son Ubuntu i SUSE , encara que podem trobar milers de distribucions diferents, algunes minimalistes que les podem instal•lar en un pen o executar directament desde el cd SLAX o KNOPPIX , dissenyats pel govern o comunitats autònomes e inclòs hi ha distribucions específiques per al món del SIG i la cartografia.

Des de fa uns anys Linux disposa d'una interfase gràfica molt similar a l'escriptori de Windows. Podem trobar diferents tipologies d'escriptori, les principals son GNOME i KDE cada una amb unes aplicacions, amb diferents efectes visuals i 3d, diferents configuracions de software, però completament personalitzables per l'usuari. Linux també permet instal•lar diferents aplicacions i paquets descarregats d'Internet. I recalque que tot de forma gratuïta.

Per els motius exposats anteriorment suggeriria a les autoritats locals que es plantejaren utilitzar Linux. Entenc que en llocs de treball de tècnics hi existix una dependència total de microsoft, però en llocs com la casa de la joventut o ordinadors que només necessiten el word, podríem estalviar uns diners en llicencies utilitzant sistemes operatius lliures, sistemes que el govern estatal recolza, i que es interessat que la gent vaja coneixen.

Si als nostres ordinadors li em fet un raconet a aplicacions com el Mozilla, el Thunderbird, i els més atrevits hasta a l'open office, podem fer un pas més i almenys provar Linux en qualquiera de les seus distribucions LiveCD.

J. Blanes

0 Response to "WINDOWS I PORTES"

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme